4. Luukku

Runebergin päivä 5.2.

“Puhuu kuin Ruuneperi”, saatetaan sanoa kovin puheliaasta ihmisestä. Mikä ihmeen Ruuneperi? Johan Ludvig Runeberg (s. 1804 Pietarsaaressa, k. 1877 Porvoossa) on Suomen kansallisrunoilija, jonka kynästä ovat lähtöisin mm. Maamme-laulu, Porilaisten marssi ja Vänrikki Stoolin tarinat.

Runoilijan vaimo Fredrika oli kirjailija. Fredrika on jäänyt historian kirjoihin kuitenkin leivonnaisesta, runebergintortusta, jonka hän kehitteli hemmotellakseen makealle persoa puolisoaan. Tarkkana talousihmisenä Fredrika sujautti kakkutaikinaan kaikki leivän- ja keksinmuruset, joita kotona sattui olemaan. Nykyäänkin monella on tapana murustella joululta jääneet piparit runebergintorttujen taikinaan.

Runebergin päivää vietetään vuosittain helmikuun viidentenä päivänä. Päivää juhlitaan kuinkas muuten kuin syömällä torttuja. Tortusta on olemassa erilaisia ohjeita, mutta yhteistä kaikille ovat vadelmahillo ja sokerikuorrute. Jokaisella on oma tapansa nauttia torttuja. Runoilija itse nautti torttuja aamiaiseksi punssin kera.

Ota resepti talteen alta

 

Runebergin torttu perinteiseen tapaan (14–16 kpl)

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 100 g hienoksi hakattua mantelia
  • 2 dl korppujauhoja tai piparimuruja
  • 2 dl kuohukermaa

Kostutukseen:

punssia tai karvasmanteliaromia ja sokerivettä

Koristeeksi:

  • vadelmahilloa
  • tomusokeria
  • vettä tai sitruunamehua

Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää voi-sokeriseokseen munat yksitellen vatkaten. Lisää mantelirouhe, korppujauhot ja jauhoseos vuorotellen kerman kanssa ja sekoita.

Jaa taikina torttuvuokiin tai paperivuokiin. Paista 225 asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä. Kostuta tortut halutessasi punssilla, sokerivedellä tai karvasmantelilla maustetulla sokerivedellä.

Sekoita tomusokerista ja pienestä tilkasta vettä tai sitruunamehua melko jäykkä kuorrutus. Aseta nokare vadelmahilloa tortun päälle ja pursota hillon ympärille kuorrutusta.

Kuvan alla linkki tuunattujen Runebergin torttujen reseptiin

» Tuunattu Runebergin torttu (vegaaninen)