1. luukku – Nuutinpäivä

Nuuttipukki. Kuva: Toivo Kaukoranta 1928
Nuuttipukki. Kuva: Toivo Kaukoranta 1928

”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti poijes viepi”

13.1. vietetään Nuutinpäivää, johon katsotaan joulukauden virallisesti päättyvän. Aikaisemmin, vuoteen 1708 saakka, Nuutinpäivä oli kalenterissa loppiaisen jälkeisenä päivänä, 7.1. Nimi Nuutinpäivä juontaa juurensa vuonna 1131 surmatusta tanskalaisesta Knut-pyhimyksestä.

Nuutinpäivänä on tavattu syödä viimeiset jouluruoat ja kiertää joukolla kylillä tyhjentämässä oluttynnyreitä. Hassunkurisesti ”nuuttipukeiksi”, ”morsiamiksi” tai ”muoreiksi” naamioituneet nuoret ja aikuiset kiertelivät talosta taloon pyytämässä oluenloppuja. Miehet saattoivat pukeutua naisiksi ja naiset miehiksi. Ulkoasuun kuuluivat esimerkiksi olkilyhde, nurinpäin käännetty turkki, liina silmillä ja noetut tai naamioidut kasvot. Nahkaiset tai tuohiset naamarit sekä erilaiset sarvet olivat myös käytössä. Jalat saatettiin ympäröidä nahalla, ja toisena jalkana saattoi olla hevosen kavio. Tarkoituksena oli naamioitua tuntemattomaksi, jotta talon väki sai yrittää henkilöiden tunnistamista.

Kiertävä joukkio halusi tyhjentää kylän loput oluttynnyrit. Talon ovella kysyttiin ”Saako Nuutti tulla?” Jos saatiin olutta, siitä kiitettiin laulamalla kauniisti. Jos tarjoilua ei herunut, laulettiin pilkkalauluja, nuuttipukki vei oluttynnyristä tapin tai tehtiin muita kepposia. Kiertueen saalis kuljetettiin lopuksi kylän suurimpaan tupaan, jossa leikittiin ja tanssittiin joulukauden päättymisen kunniaksi. Juhlinnan taustalla oli vanha pohjoismainen uskomus, jonka mukaan suvun vainajat tulevat jouluksi kotiinsa. Juhlakauden päätteeksi heidät haluttiin ajaa pois nurkista kummittelemasta.

Naamariin ja nurinpäin käännettyyn turkkiin pukeutunut nuuttipukki oli ulkoasultaan esikuvana myöhemmin tutuksi tulleelle joulupukille.

Nuutinpäivän jälkeen alkoi härkäviikot tai selkäviikot, aina laskiaiseen kestävä työntäyteinen arki. ”Knuutin kuppi, joulun loppu, sontarikko käteen, kaalikuppi eteen.”

 

Lähteet:

Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto

SKS:n vuotuisjuhlapaketti: Joulu (www.finlit.fi)

Kansallismuseon kuukauden esine: nuuttipukki (www.kansallismuseo.fi)