2. Luukku – Karjalanpiirakka

Yksi suomalaisten suosituimmista perinneruoista on karjalanpiirakka. Karjalasta lähtöisin oleva herkku levisi sotien jälkeen evakoiden mukana koko maahan. Perinteisessä karjalanpiirakassa on ohut ruistaikinakuori, joka täytetään riisillä, ohralla tai perunalla. Kuori pulikoidaan piirakkapulikalla niin ohueksi, että sen läpi katsottaessa voi nähdä seitsemän kirkkoa. Piirakat paistetaan nopeasti mahdollisimman kuumassa uunissa, ja voidellaan lopuksi voisulalla tai voisulan ja veden sekoituksella.

Ohje:

KARJALANPIIRAKAT (n. 25 kpl)

Piirakan kuoritaikina

2 dl vettä

4 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

kaulimiseen ruisjauhoja

voiteluun voisulaa

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Tee taikinasta kiinteä ja tasainen. Kauli haluamasi muotoisia, ohuita kuoria. Levitä keskelle täyte, ja rypytä reunat sormin. Kuoret voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Lisää silloin niiden väliin leivinpaperia ja laita kuoret tiiviissä pussissa yöksi jääkaappiin. Piirakat on helpompi rypyttää, kun ne ovat vetäytyneet yön yli. Piirakat paistetaan kuumassa uunissa (275-300°) rapeiksi, voidellaan voisulalla ja peitetään leivinliinalla.

Riisitäyte:

2 ½ dl vettä

7 ½ dl maitoa

1,5 dl puuroriisiä

½ tl suolaa

30 g voita

Kaada kattilaan vesi ja voi. Veden kiehuessa lisää riisi. Keitä noin 10 minuuttia, lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen puoli tuntia. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla ja voilla. Jäähdytä.

Ohratäyte:

2 dl vettä

2 dl ohrasuurimoita

1 ½ l maitoa

1 tl suolaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suurimot ja anna veden imeytyä niihin. Lisää maito, kiehauta sekoittaen ja keitä noin 45 min välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min. Mausta suolalla.

Perunatäyte:

1 kg jauhoisia perunoita

vettä

3 dl maitoa

suolaa

2 rkl voita

Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois. Kuumenna maito, survo perunat soseeksi ja lisää maito, voi ja suolaa. Jäähdytä.