95. luukku – ryijy

Kansantaiteesta design-tuotteeksi

Ryijyjä on alkanut näkyä viime aikoina sisustuslehtien kuvissa. Ryijyt olivat muodissa suomalaisissa kodeissa 1920- ja 1930-luvulla, ja nyt, lähes sadan vuoden jälkeen, nämä mummolan seinältä tutut seinävaatteet ovat jälleen trendikkäitä. Ryijy on villavaate, jonka värityksessä ja kuvioinnissa on rajana vain mielikuvitus. Ryijy valmistetaan joko kutomalla kangaspuissa tai ompelemalla käsin villalankoja pohjakankaaseen. Käsityöalan liikkeistä voi ostaa tähän tarkoitukseen valmiita ohje- ja tarvikepaketteja.

Suomalainen ryijyperinne on lähtöisin länsirannikolta. Ensimmäisiä ryijyjä käytettiin peittoina sängyssä, veneessä tai reessä. Niitä käytettiin niin, että nukkapuoli oli nukkujaa vasten. Ryijyt olivat kotikutoisia, oman aikansa kansantaidetta. Myöhemmin syntyivät morsius- ja seinäryijyt, joiden tehtävänä oli toimia koristeena ja joiden avulla ilmaistiin talon varallisuutta.

Monet tunnetut taiteilijat ovat innostuneet suunnittelemaan ryijymalleja. Kaikkien tuntema malli on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema Liekki. Vanhoissa ryijyissä näkee monia eri taidesuuntia: jugendia, kansallisromantikkaa, art decoa, funktionalismia…

Suosittuja kuvioita ryijyissä ovat ruusut, tulppaanit ja muut kukat, puut, sydämet ja erilaiset eläinaiheet.

Lue lisää suomalaisesta ryijyperinteestä Suomen käsityön museon sivuilta.

Kuvat: Lahden kaupunginmuseo