89. luukku – keppihevonen

Keppihevosharrastus on lyönyt itsensä läpi 2000-luvulla. Harrastus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, ja keppihevosille järjestetään omia näyttelyitä ja kilpailuja kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa. Keppariharrastajilla on myös oma yhdistys, Suomen Keppihevosharrastajat ry, joka perustettiin vuonna 2006.

Keppihevoset sopivat kaikille. Harrastus sopii allergisille, sen kanssa ei satu onnettomuuksia, eikä harrastus vaadi paljoa rahaa. Keppihevonen tarvitsee kuitenkin hellää huolenpitoa, säännöllistä harjausta, silittämistä, rapsutuksia ja paljon liikuntaa. Aivan kuten oikea hevonenkin.

Oman keppihevosen valmistamiseen voi käyttää määrättömästi aikaa ja vaivaa, mutta yhtä hyvin sen voi valmistaa myös yksinkertaisesti kierrätysmateriaaleista. Kaikkein helpoimmalla keppihevosen saa askarreltua vanhasta villasukasta. Tässä ohje villasukka-keppihevosen valmistamiseen.

Tarvikkeet:

vanhat villasukat, vanua, narua ja nauhaa, keppi (esim. harjanvarsi), kaksi nappia, sakset, iso tylppäpäinen neula ja villalankaa.

Täytä vanha villasukka vanulla. Ei haittaa, vaikka sukassa olisi reikiä.

Työnnä keppi syvälle sukan sisään ja solmi varsi tiukasti kiinni narulla.

Leikkaa toisesta sukasta reilut palaset ja muotoile niistä hepalle kaksi korvaa. Ompele korvat paikoilleen.

Tee hepoiselle villalangasta harja, ja ompele kaksi nappia silmiksi.

Tee leveästä nauhasta suitset.

Ohje: Perinnetaidot. Käsikirja kaikille. Toim. Elina Koskelainen ja Heikki Saure. SKS 2014.