82. luukku – hyppelyt

Museovirasto / Teuvo Kanerva

Tämä luukku on omistettu välituntihyppelyille. Nyt ei puhuta hyppytunnista (se tarkoittaa ihan jotain muuta) vaan välitunnilla suoritetusta hyppimisleikeistä: hyppynarulla hyppimisestä, twist-nauhalla hyppimisestä ja ruutuhyppelystä. Nämä klassiset hyppelyleikit elävöittivät entisaikaan koulujen pihoja.

TWIST

Twistiä hypätään kahden henkilön jalkojen varaan pingotetun kuminauhan avulla. Hypätessä tehdään erilaisia sarjoja: hypätään toisen narun päälle, sitten toisen, sitten molempien. Vaikeusastetta voi korottaa nostamalla narua aina vain ylemmäksi. Jos tulee virhe tai askeleet sotkeutuvat, hyppääjä siirtyy seisojaksi ja hyppyvuoro siirtyy seuraavalle.

Katso tästä esimerkki:

RUUTUHYPPELY

Maahan piirretään ruudukko (kepillä hiekkakentälle tai katuliidulla asfaltille), jossa on kymmenen laatikkoa. Päässä on kääntöpaikka eli kaksi ruutua vierekkäin. Hyppääjä heittää kiven yhteen ruutuun ja hyppii yhdellä jalalla ruudusta ruutuun. Ei saa astua siihen ruutuun, jossa on kivi. Ruudukon päässä käännytään ympäri ja hypitään takaisin. Paluumatkalla napataan kivi mukaan astumatta siihen ruutuun. Jos astuu kiven sisältämään ruutuun, hyppyvuoro siirtyy seuraavalle. Kilpailun voittaa se, joka on heittänyt kiven jokaiseen 10 ruutuun ja sen jälkeen aina hyppinyt ruudut läpi.

NARUHYPPELY

Kaksi henkilöä pyörittää hyppynarua. Pyörittäessään narua he hokevat lorua. Hyppijä hyppii narun yli niin kauan kunnes hän astuu narun päälle tai sekoaa askeleissaan. Lorun avulla voidaan vaikkapa arpoa sulhasen ammattia (pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, varas…) tai voidaan arvuutella, tykkääkö Matti Liisasta (juu, ei, juu, ei…).