79. luukku – porkkala

Graavilohi on suurta herkkua, ja se on osa suomalaista joulupöytää. Vegaanit valmistavat oman ”joulukalansa” porkkanasta. Kylmäsavuporkkana eli ”porkkala” muistuttaa erehdyttävästi lohta sekä ulkonäöltään että maultaan.

Kokeile, huomaatko eron!

Porkkala eli kylmäsavuporkkana

1 l vettä
0,5 dl karkeaa merisuolaa
500 g isohkoja porkkanoita
2 tl nestemäistä savuaromia (esim. Poppamies Jalosavu)
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Pese ja kuori porkkanat. Höylää juustohöylällä siivuiksi. Mittaa kattilaan litra vettä ja 0,5 dl karkeaa merisuolaa. Lisää porkkanasiivut kiehuvaan veteen, johon suola on liuennut ja keitä n.10 minuuttia. Anna porkkanasiivujen jäähtyä suolaliemessä.

Valmista marinadi:

2 tl nestemäistä savuaromia
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita ainekset kulhossa. Kaada porkkanoiden keitinliemi pois ja lisää jäähtyneet porkkanasiivut marinadiin. Laita valmis porkkala ilmatiiviiseen astiaan jääkaappiin ja anna maustua seuraavaan päivään. Nautiskele porkkalaa esimerkiksi saaristolaisleivän päällä.

Katso tästä video porkkalan valmistamisesta: