78. luukku – graavikala

Ennen kuin jääkaapit yleistyivät, ruoan säilymisen eteen oli nähtävä erityistä vaivaa. Talvisaikaan ruokaa saattoi säilyttää ulkona vaikka maakuopassa, mutta lämpimällä ilmalla erityisesti liha ja kala pilaantuivat nopeasti. Jotta ruoka saatiin säilymään, täytyi keksiä erilaisia säilömismenetelmiä, kuten kuivaaminen, hapattaminen ja suolaaminen. Erityisesti kalan kohdalla käytettiin suolaamista. Sillit, silakat ja muikut säilyivät tönkkösuolattuina puisissa tynnyreissä.

Vaikka nykyisin jokaisessa kodissa on jääkaappi, syömme yhä suolattua kalaa. Tuoresuolattu lohi ja siika ovat suurta herkkua, erityisesti ruisleivän päällä. Kun suolaamme kalaa, puhumme graavaamisesta.  Graavaaminen tarkoittaa suolaamalla kypsentämistä, jolloin kalaa ei tarvitse lainkaan kuumentaa. Tarvitaan vain hieman suolaa, ripaus sokeria ja muita mausteita maun mukaan.

Graavikalan ohje

noin kilo kirjolohta,lohta tai siikaa
nippu tilliä
1-2 tl rouhittua valkopippuria
2 rkl karkeaa suolaa
1 tl sokeria

1. Halkaise kala pitkin selkäruotoa. Nypi ruodot pois, mutta älä poista nahkaa. Pyyhi fileet talouspaperilla puhtaiksi.
2. Hiero mausteet kalan lihapuolelle.
3. Ripottele vadin pohjalle tilliä ja karkeaa suolaa. Nosta kalafileet astiaan siten, että niiden lihapuolet ovat vastakkain. Päälle ja väliin tillitupsuja.
4. Pidä kalaa viileässä peitettynä ja painon alla yön yli tai vuorokausi. Kääntele paloja kerran tai pari välillä.
5. Raaputa pinnalta mausteet ja leikkaa kala ohuiksi, vinoiksi viipaleiksi nahkaa myöten.

Ohje: Martat

Katso Marttojen videolta, kuinka graavikala valmistetaan: