76. luukku – junasukat

Junasukan eli evakkosukan taustalla on kaunis tarina.

Tarinan kertoi Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa.

Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsinneulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat vauvalle radan korjaustöiden aikana.

OHJE

Tarvitaan kerä Alpaca-lankaa ja sukkapuikot 2 1/2.

Luo 10 silmukkaa jokaiselle puikolle ja neulo 12 krs 2 oikein, 2 nurin joustinta.

*Neulo 4 krs oikein, 4 krs nurin ja 12 krs 2 x 2 joustinta*. Toista *-*.

Neulo kantalappu 12 krs puikoilla 1 ja 4 ja tee kantapohjan kavennus: jaa silmukat kolmeen osaan niin, että keskellä on 6 ja reunoilla 7 silmukkaa.

Poimi kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa ja neulo terän suora osuus: *4 krs puikkojen 2 ja 3 silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja loput oikein.* Toista *-* 2 kertaa.

Neulo vielä 4 krs yläpuolen silmukat nurin ja alapuolen silmukat oikein. Tee sukan kärkeen nauhakavennus: ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa toisen ja kolmannen silmukan kavennus ylivetäen.

Kun jäljellä on 4 silmukkaa, katkaise lanka ja pujota se 2 kertaa silmukan läpi. Päättele langat ja höyrytä kevyesti.