74. luukku – himmeli

Museovirasto Markku Hyvönen

Suomalaisen talonpoikaisjoulun näyttävimpiä koristeita on ollut rukiin oljista tai järviruo’osta valmistettu, katosta riippuva himmeli. Himmeleitä on käytetty koristeina erityisesti Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä ja Uudellamaalla, mutta ne levisivät myös Karjalaan, erityisesti kannakselle. Himmeli saatettiin koristella rukiintähkillä, peilinpalasilla, paperisuikaleilla, lastuilla tai jopa kynttilöillä. Karjalassa himmeli koristeltiin paperikukin.

Keski-Euroopasta lähtöisin olevat himmelit saapuivat Suomeen Ruotsin kautta. Himmelin esikuvana pidetään kirkkojen kynttiläkruunuja. Germaaninen sana himmel tarkoittaa taivasta, ja nimi himmeli tulee todennäköisesti keskiajan kristillisten kulkueiden taivaskatoksista. Himmeliä on nimitetty myös olkikruunuksi.

Olkien uskottiin ennustavan tulevan vuoden viljasatoa. Suuren sadon toivossa himmeliä pidettiinkin tuvan katossa juhannukseen tai loppukesään saakka. Sen jälkeen tehtiin uusi himmeli. Himmeli on ollut paikoin myös häätuvan koriste. Vähitellen, kun suomalaisen kekriperinteen elementit alkoivat siirtyä jouluun, himmelistä tuli joulukoriste. Himmelien valmistus on kuulunut nuorison, lähinnä tyttöjen, joulunalustehtäviin. Himmelin tekoon liittyykin nuorison seurustelutapoja.

Joulukuusen yleistyessä 1800-luvun lopulla himmelit harvinaistuivat. Himmelin uusi tuleminen alkoi 1930-luvulla, kun Marttaliitto kiinnostui kansallisista joulukoristeista. 1950-luvulla oli muodikasta valmistaa himmeleitä mehupilleistä

PILLIHIMMELIN OHJE

Tarvikkeet: 38 mehupilliä, lankaa, tylppäpäinen neula, sakset

Tahokkaan valmistaminen:

Tarvitaan 12 samanmittaista pillinpalaa.

  1. Pujota lanka kolmen pillin läpi ja solmi kolmioksi (A). Käytä reilusti lankaa.

 

2. Pujota kaksi seuraavaan pilliä lankaan ja solmi ne kolmioksi edellisten jatkoksi (B).

 

3. Jatka pujottamalla aina kaksi uutta pilliä lankaan niin kauan, kunnes jäljellä on enää yksi pilli. Pujota sen läpi lanka, mutta älä solmi.

 

4. Pujota viimeisen pillin lanka ensimmäisen pillin läpi ja solmi uloimmat nurkat yhteen (C).

Himmeliä varten valmistetaan 7 tahokasta: 1 iso, 1 keskikoinen ja 5 pientä. Tee ensin iso tahokas kokoamalla se 12 pillistä perusohjeen mukaan. Keskikoinen tahokas tehdään puolittamalla 6 pilliä. 5 pientä tahokasta tehdään 20 pillistä, jotka leikataan 3 osaan (=60 palaa).

Leikkaa 1 pilli 6 osaan, jotta saat välikappaleet.

Solmi keskikoinen tahokas ison tahokkaan sisään niin, että niiden välissä on 1 välikappale. Solmi pienet tahokkaat ison tahokkaan kulmiin ja pohjaan laittamalla väliin 1 välikappale.

(Pillihimmelin ohje: Elina Koskelainen & Heikki Saure: Perinnetaidot. Käsikirja kaikille. SKS 2014.)