69. luukku – kehtolaulut

Sotamuseo / Niilo Helander. 1943

 

Tuutulaulut, unilaulut, hyräilyt ja hyssyttelyt – niistä on pienen lapsen ilta tehty. Lapsille on laulettu aina. Laulajan ääni on tullut tutuksi jo odotusaikana, ja tuttu ääni ja rytmi ovat rauhoittaneet lasta. Lasta nukuttaessa on voitu laulaa mitä tahansa kalevalamittaista laulua tai itse keksittyä laulua. Usein laulujen aiheet noudettiin lähiympäristöstä: pihaportista, pihan lintusista ja pihateistä. Unta on maaniteltu, suorastaan loitsittu seuraksi. Kehtolauluja laulettaessa vokaalit pääsevät parrasvaloihin: Tuu tuu. Aa aa. Tii tii. Nuku nuku nurmilintu, väsy väsy västäräkki. Nämä lempeät sanat ovat resonoineet laulajan rintakehässä, ja vauva on voinut nukahtaa vasten pehmeää äänimattoa. Perinteisiä suomalaisia tuutulauluja ovat muun muassa Aa tuuti lasta, Nuku, nuku nurmilintu ja Tuu tuu tupakkarulla.

Kehtolaulut jaetaan sisältönsä vuoksi neljään ryhmään: tuudituksiin, toivomuksiin, uhkauksiin ja surulauluihin. Tuuditusten tarkoituksena on pelkästään saada lapsi nukahtamaan. Se voi olla pelkkää hyräilyä. Toivomuslauluissa esitetään toiveita lapsen tulevaisuudesta (Aa aa mamman piikaa, että se kasvaa suureks, menis sitte lampaisii ja laulais kiven juures). Uhkauslaulujen sävy on tiukka: lasta uhataan väkivallalla tai jopa kuolemalla jos nukkumatti ei suostu tulemaan. Alakuloisissa surulauluissa tulee esiin äidin väsymys:

Kun se ei emo poloinen

saane lasta nukkumahan

nukuta, Jumala, lasta,

makauta, Maariainen;

saisin itseki levätä,

lapsen orja olla jouten.

(Kanteletar II-kirja, 175. runo)

Tuutulaulun sävel on voinut vaihdella laulajan mielen tai muistin mukaan. Laulajan laulutaidolla ei nukuttaessa niin väliä ole, ei pienokainen sitä vielä osaa arvostella. Lapselle kehtolaulussa tärkeintä on aikuisen läheisyys ja huolenpito, jota osoitetaan tuutulaulua laulamalla tai hyräilemällä. Kehtolaulunsa voi mainiosti sanoittaa ja säveltää itse, niin ennenkin tehtiin. Kehtolauluja on säilynyt runsaasti. Arkistoista löytyy noin 10 000 erilaista versiota suomalaisista kehtolauluista. Niitä on tallennettu ympäri Suomea miehiltä, naisilta, nuorilta ja vanhoilta. Idän ja lännen kehtolaulut eroavat toisistaan melodioiltaan ja teksteiltään. Lapissa lapsi on nukutettu joikaamalla.

Lähteet:

http://lllpaketti.blogspot.fi/p/blog-page_15.html

Sari Kaasinen: Rikas kehtolauluperinteemme. Pirta 2/2009, s. 28-30