
Rotinat on alkujaan karjalainen tapa viedä ruokalahjoja vastasyntyneen vauvan perheeseen. Tapa on myöhemmin levinnyt karjalaisten mukana koko maahan. Nykyään ”rotinoiksi” voidaan viedä myös vaatteita, mutta alun perin ”rotinat” ovat olleet ruokalahja. Hyvin tavallinen tuliainen on pullataikinasta tehty pullakranssi eli rotinarinkeli, jonka sisällä voi olla pikkuleipiä, kananmunia, piirakoita, kahvikakkua tai muuta syötävää. Joissain paikoin Karjalaa on leivottu erityisiä rotinapiirakoita tai -kukkoja, joissa on vehnätaikinan sisällä riisiä ja rusinoita. Nykyään lahja voi olla mainiosti esimerkiksi herkkukori. Tarkoituksena on, että viemällä synnyttäneelle äidille ruokatarpeita hän saa aikaa lepäämiseen ja toipumiseen. Rotinoilla käydään mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Onpa jopa kilpailtu, kuka ehtii viedä ensimmäisenä tuoreita leivonnaisia vauvaperheeseen.
Sana rotinat tulee venäjän kielen sanasta rodiny (=synnytys). Rotinoiden vieminen on perinteisesti ollut naisten tehtävä. Miehet ovat antaneet vastasyntyneelle kolikon eli hammasrahan.
Lähde: Elävän perinnön wikiluettelo
Rotinarinkeli
(keskikokoinen)
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1-2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
2 munaa
12–14 dl vehnäjauhoja
1 dl rusinoita
50–100 g voita
voiteluun munaa
pinnalle raesokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota maitoon hiiva, lisää sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Anna kohota. Lisää munat, rusinat ja loput jauhot. Alusta viimeksi voi. Anna kohota. Taikinasta otetaan pieni osa erilleen ja lopusta leivotaan rinkeli kolmella paksulla säikeellä. Rinkelin päälle keskelle lettiä kierretään erotetusta taikinaosasta rengas, joka leikataan saksilla koristeelliseksi. Toinen tapa on letittää kolmella säikeellä ohut letti alemman letin päälle, mutta päällmmäinen palmikko pannaan kiertämään päinvastaiseen suuntaan: tällöin leikataan saksilla alimmaista lettiä ”korville”. Leipomisen jälkeen rinkelin annetaan kohota hyvin, ja ennen uuniin panoa voidellaan kananmunalla, päälle ripotellaan sokeria ja paistetaan kauniin ruskeaksi. Paista 180–200 asteessa 30–40 min.
Lähde: Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja