58. luukku – muinaispuvut

Lasihelmiä ja pronssia – muinaispuvut

Suomessa keskiaika alkoi viitisensataa vuotta Keski- ja Etelä-Eurooppaa myöhemmin. Muualla rautakauden katsotaan loppuneen ja keskiajan alkaneen vuoden 400 tienoilla, mutta pohjoisessa Euroopassa vasta viikinkiajan jälkeen ja kristillistymisen myötä vuoden 1000 jälkeen. Suomeen keskiaika ja kristinusko tulivat Ruotsin kuningas Eerik Pyhän ristiretkien mukana 1100-luvulla.

Ennen keskiaikaa oli rautakausi, jonka pukeutumisesta ja kulttuurista on mahdollista tehdä päätelmiä lähinnä arkeologisten löytöjen perusteella, koska luku- ja kirjoitustaito tuli vasta katolisen kirkon mukana.

Rauta- ja pronssikautisten hautalöytöjen perusteella on rekonstruoitu niin sanottuja muinaispukuja. Varhaisimmat hahmotelmat olivat melko mielikuvituksellisia, mutta tiedon karttuessa viimeisimmät ennallistukset ovat epäilemättä melko lähellä esikuviaan.

Muinaispuvun tutkii ja kokoaa aina arkeologi. Suomalaisia muinaispukuja ovat Perniön, Tuukkalan, Kaarinan, Euran, Maskun, Mikkelinseudun ja Muinais-Karjalan puvut.

Euran muinaispuku. Kuva: Museovirasto / Matti Bergström

Suomen maaperä on niin hapan, että orgaaniset jäännökset, kuten ihmisruumiit, villa- ja pellavakankaat sekä nahka, säilyvät todella huonosti. Tekstiililöydöt tuhannen vuoden takaa ovat silti mahdollisia, kiitos sen aikaisen muodin, joka suosi pronssista tehtyjä koristeita. Pronssi nimittäin muodostaa vihertävää pronssihometta, joka tappaa lahottajabakteereita ja estää näin tekstiilien maatumisen. Tiedämme eniten varakkaiden naisten pukeutumisesta, koska heillä oli runsaimmin koruja ja koristeita pukeutumisessaan.

Pronssisten solkien, ketjujen, puukontuppien ja kankaaseen ommeltujen pronssikierrekoristeiden lisäksi on löytynyt myös kolikoista ja lasihelmistä valmistettuja koruja. Sekä helmet että rahat olivat tuontitavaraa, ja siten osoitus kantajansa suuresta vauraudesta.

Lasimassahelmien tekeminen onnistuu myös savesta tai askartelumassasta. Tätä voi kokeilla kotona!

Tarvikkeet:

Savea tai kovettuvaa askartelumassaa

Akryylimaaleja tai vesivärejä

Askartelulakkaa

Nahkanauha tai punottu lankanyöri

Muotoile vaaleasta savesta tai muusta kovettuvasta askartelumassasta haluamasi kokoisia helmiä. Ne voivat olla pyöreitä, pitkulaisia tai nelikulmaisia. Reiän helmiisi saat esim. sukkapuikolla. Anna helmien kuivua kunnolla tai kuivata ne uunissa materiaalin mukaan.

Maalaa ja koristele helmesi. Jos käytät vesivärejä, varustau

du maalaamaan ne ainakin kahteen otteeseen, jotta väreistä tulee riittävän kirkkaat. Muista antaa helmien kuivua maalikerrosten välillä!

Viimeisen maalikerroksen kuivuttua lakkaa helmet kiiltävän, lasimaisen pinnan saamiseksi.

Pujota helmet nahkanauhaan tai punottuun nyöriin.

Korujen kuvat: Anu Virolainen