57. luukku – ohrapuuro

Puuro, huttu, putro. Kautta aikojen Suomessa on syöty puuroa. Pitkään haudutettu puuro – on se sitten kauraa, spelttiä tai ohraa – maistuu taivaallisen hyvältä. Ja mitä olisi jouluaatto ilman riisipuuroa ja sekametelisoppaa!

Riisi on melko tuore tulokas suomalaisten ruokataloudessa. Koska riisi ei kasva Suomessa, se on aina tuontitavaraa. Siksi perinteisten ruokien ystävä korvaa riisin ohralla. Ohra on sitä paitsi ekologisempaa kuin riisi, koska sitä ei tarvitse lennättää tänne kaukomailta. Kaikki puurot paranevat mitä pidempään niitä hauduttaa. Ohrapuuro on parhaimmillaan yön yli haudutettuna.

Ohrapuuro uunissa

(6 henkilölle)

2,5 dl kokonaisia ohrasuurimoita

1,5 l maitoa

1 tl suolaa

Mittaa ohrasuurimot voideltuun uuninkestävään vuokaan. Lisää maito ja suola ja anna kypsyä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla vähintään 1,5 tuntia.

Ohrapuuron voi keittää myös liedellä.

Ohrapuuro liedellä

(6 henkilölle)

2 dl vettä

1,5 dl ohrasuurimoita

1,3 l maitoa

1 tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää suurimot. Kun vesi on imeytynyt, lisää maito ja anna kiehua noin 45 minuuttia, kunnes puuro sakenee. Sekoittele ahkerasti varsinkin kypsymisen alkuvaiheessa, jotta puuro ei pala pohjaan eikä kuohu hellalle. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä vähintään 15 minuuttia. Mausta valmis puuro suolalla.

Puuro valmistuu nopeammin, jos suurimoita liottaa vedessä yön yli. Jos puuroa jää yli, lopusta voi leipoa ohrapiirakoita.