52. luukku – sokkoleikit

Kuva: Pekka Kyytinen / Museovirasto

 

Sokkoa leikittäessä yhdeltä tai useammalta leikkijältä peitetään silmät. Tarkoituksena on silmät sidottuina saada joku kiinni, tunnistaa henkilö tai kilpailla nopeudessa tai taitavuudessa. Sokkoleikkejä on useita erilaisia. Niitä voidaan leikkiä yhtä lailla sisällä kuin ulkona.

Aatami ja Eeva on hauska sokkoleikki, jossa valitaan yksi leikkijä Aatamiksi eli sokoksi ja toinen Eevaksi eli kiinniotettavaksi. Muut leikkijät käyvät piiriin ympärille. Aatamin tehtävä on ottaa Eeva kiinni, ja hän saa huudella Eevaa, jolloin Eevan täytyy aina vastata sanomalla Aatami. Niin kauan leikitään kunnes Aatami saa Eevan kiinni. Leikkialueen voi piirin sijasta rajata pieneen huoneeseen.

Tulkaa lapset tulkaa on sokkoleikki, jossa valitaan yksi leikkijä ukoksi eli sokoksi. Ukko asettuu silmät sidottuina keskelle muiden leikkijöiden muodostamaa piiriä. Muut pyörivät piirissä välillä hitaasti ja välillä nopeammin sekoittaakseen ukon suuntavaiston ja lukevat samalla leikkilorun:

Tulkaa lapset tulkaa

Leikkimähän tulkaa

Tuolta tulee vanha ukko kädet selän takana

 Kädessä on keppi

Hatussa on nappi

Asettukaa asettukaa kaikki lapset levolle!

 Sitten piiri pysähtyy ja ukko yrittää sokkona tunnistaa ensimmäisen käsiinsä saaman leikkijän. Tunnistetusta tulee uusi ukko.