51. luukku – ystäväkirjat

Kuva: Museovirasto

Isovanhempien nuoruudessa, aikana ennen tietokoneita, muistokirjat olivat suosittuja. Koululaiset keräsivät muistokirjoihinsa pieniä runoja eli värssyjä (esim. Kun kirppu puree sinua / muista silloin minua / Jos se puree kovasti / sinusta tulee rovasti). Tarkoituksena oli kerätä mahdollisimman monta erilaista runoa. Kirjat kuvitettiin liimaamalla niihin kauniita kiiltokuvia. Runoja pyydettiin koulukavereiden lisäksi myös aikuisilta.

Suosituimmillaan muistokirjat olivat 1900-luvun alkupuoliskolla. Muistokirja oli esikuva myöhemmin syntyneelle ystäväkirjalle, jollaisia kiersi koululuokissa erityisesti 1980-luvulla. Ystäväkirja sisältää valmiita kysymyksiä, joihin kavereita pyydetään kirjoittamaan vastaukset. Kysymykset käsittelevät lempiruokaa, parasta tv-ohjelmaa ja elokuvaa, toiveammattia, inhottuja asioita jne. Kirjassa on myös paikka valokuvalle. Myöhemmin markkinoille on tullut aikuisille tarkoitettuja ”aikuisten ystäväkirjoja”.

Kuva: Museovirasto

Tänä päivänä sosiaalinen media on syrjäyttänyt muistokirjat ja ystäväkirjat. Ystäviä kerätään virtuaalisesti Facebookiin. Yhä edelleen käytössä on kuitenkin vauvakirja, jota täytetään vanhanaikaisesti kynällä. Vauvakirjaan merkitään muistiin asioita vauvan elämän alkutaipaleelta: pituuden kasvaminen, opitut sanat jne. Kirjaa täyttävät yleensä vauvan vanhemmat, mutta myös isovanhemmat tai muut läheiset voivat täyttää kirjaa. Kirjan koristeluun voi käyttää valokuvia ja siihen voi liimata esimerkiksi hiustupsun muistoksi vauva-ajasta.

Vauvakirjoja myydään kirjakaupoissa. Vauvakirjoja on paljon erilaisia, ja niistä voi valita omien mieltymysten mukaisesti. Karjalainen Nuorisoliitto on julkaissut karjalaiseen kansanperinteeseen pohjautuvan karjalaisen vauvakirjan eli vunukkakirjan. Kirjan täyttämisen ohessa opitaan samalla karjalaisia perinteitä.

Muistoja täynnä olevat muistokirjat, ystäväkirjat ja vauvakirjat ovat henkilökohtaisia aarteita, jotka kannattaa säilyttää muistoina lapsuudesta. Niitä on hauska selata myöhemmin aikuisena.

.