48. luukku – tasku

Pivo eli tasku

Vielä sata vuotta sitten erityisesti naisten vaatteisiin tehtiin usein taskut irtonaisiksi. Ne kiinnitettiin vyötärölle nauhalla tai koukun tai vastaavan avulla hameen vyötärölle. Yksinkertainen ja arkinen tasku piilotettiin hameen alle, mutta koristeellinen, juhlapukeutumiseen kuuluva tasku pidettiin hameen ja esiliinan päällä.

Tasku oli pieni ja siihen saatettiin käyttää kalliitakin materiaaleja, koska niitä ei tarvittu paljoa. Usein käytettiin myös pieniä, muiden vaatteiden valmistuksesta jääneitä tilkkuja, jotka ommeltiin yhteen.

Taskuja koristeltiin kirjomalla, erivärisillä reunakaitaleilla, kangasruusukkeilla ja jopa peileillä. Kiinnittimenä toimi yleisimmin kapeahko pirtanauha, tai joillain alueilla Kaakkois-Suomessa poimintakuvioinen, koristeellisempi pirtanauha. Pohjanmaalla taas saatettiin käyttää metallista valettua tai taottua kokkaa, eli koristeellista koukkua, jolla tasku ripustettiin hameen vyötärölle.

Tässä taskun peruskaava ja ohje. Tee itsellesi irtotasku vaikka farkkujen kanssa pidettäväksi!

Tarvikkeet:

Kangastilkkuja

Vuorikankaaksi käyvää, venymätöntä ja tukevaa kangasta, esim. pellavaa

Vinonauhaa

Silitettävää tukikangasta

Koristeeksi lankoja, kangastilkkuja, paljetteja, tupsuja, kangastussit, helmiä tms.

Kiinnittimeksi 1-2 x vyötärön ympäri ulottuva nyöri, pirtanauha tai tukeva ostonauha

 

  1. Suunnittele ensin taskusi ulkonäkö esim. kaavan päälle piirtämällä. Myös kaavan muotoa ja kokoa voi muokata mielensä mukaan. Katso ideoita kuvista.
  2. Leikkaa taskun takaosa (korkeampi osa) ja etuosa (matalampi) vuorikankaasta, päällikankaasta ja kiinnisilitettävästä tukikankaasta. Tukikankaan voi jättää pois, jos päällikangas on riittävän paksua ja tukevaa. Silitä tukikankaat kiinni vuorikankaisiin. Huom! Saumanvaroja ei tarvita, koska taskun reunat kiinnitetään vinokaitaleen avulla.
  3. Tässä vaiheessa kannattaa tehdä taskuun koristeet ompelemalla, kirjomalla, liimaamalla… vain mielikuvitus on rajana.
  4. Koristelun jälkeen kokoa etukappale: Aseta päällekkäin vuori, (tukikangas) ja päällikangas. Ompele yläreunaan (josta tulee taskun suu) vinokaitale, käännä se nurjalle ja kiinnitä joko päärmepistoin tai näkyvällä tikkauksella.
  5. Kokoa tasku: aseta kappaleet seuraavaan järjestykseen: Takakappaleen vuori, (tukikangas), päällikangas, etukappale.
  6. Harsi tai ompele suoralla koneompeleella tasku ulkoreunoistaan kiinni alle 0,5 cm päästä reunasta. Voit vielä siistiä taskun reunoja leikkaamalla.
  7. Kiinnitä vinonauha koko taskun ulkoreunan ympäri, käännä nurjalle ja kiinnitä päärmepistoin tai näkyvällä tikkauksella.
  8. Kiinnitä solmiamisnauha taskun taakse. Tasku ei tule keskelle nauhaa, vaan siten, että kun nauhat solmitaan keskelle taakse, asettuu tasku vähän sivulle edessä.

Ohje ja kuvat: Anu Virolainen