47. luukku – pirtanauhat

Ennen valmisvaatteiden, vetoketjujen ja nepparien aikaa vaatteiden kiinnitykseen käytettiin nappeja ja nauhoja. Yksi nauhatyyppi, jota käytettiin erityisesti esiliinojen, irtotaskujen ja takkien kiinnitykseen, on pirtanauha.

Pirtanauha on niin kutsuttu kuteellinen nauha, joita valmistettiin nauhapirran, irtoniisien tai pieniä kangaspuita muistuttavien nauhapuiden avulla. Pirtanauhaa sanotaan myös loimivaltaiseksi, mikä tarkoittaa, että poikittain kulkevat kudelangat eivät näy lainkaan valmiissa nauhassa.

Suomessa käytetyt pirtanauhat olivat useimmiten kapeita ja melko yksinkertaisia. Virossa ja Baltiassa puolestaan nauhat olivat leveitä, koristeellisia ja näyttäviä, niin kutsuttuja vironvöitä, joihin kudottiin monimutkaisia kuvioita loimilankoja poimimalla. Suomesta tällaisia nauhoja käytettiin vain Suomenlahden ulkosaarilla ja eteläisessä Kymenlaaksossa, joilla seuduilla oli läheiset suhteet Viroon.

Pirtanauhan kutominen on helppoa ja hauskaa. Tässä ohjeet helppoon pirtanauhaan, joka on samanlainen kuin Oriveden kansallispuvun taskun nauha.

Tarvikkeet:

Nauhapirta (ks. kuva)

Kudelasta (ks. kuva)

3 eri väristä lankaa, mieluiten tiukkakierteistä villa- tai puuvillalankaa. Ohjeessa käytetään esimerkkiväreinä punaista, oranssia ja mustaa.

Vyö tai vyötärön ympäri ylettyvä nyöri, johon kiinnittää loimi

Hakaneula

 • Katkaise 1,5 m pitkiä pätkiä kaikista väreistä seuraavasti:

8 Punaista

10 Mustaa

3 Oranssia

yht. 21 lankaa

 • Pujottele langat seuraavasti alkaen nauhapirran keskimmäisestä reiästä ja etene siitä ensin oikealle.

KESKIREIKÄ oranssi

Rako musta

Reikä Oranssi

Rako Punainen

Reikä Musta

Rako Punainen

Reikä Musta

Rako Musta

Reikä Musta

Rako Punainen

Reikä Punainen

 • Palaa sitten keskelle ja pujottele keskireiästä vasemmalle toinen puoli samoin.
 • Vedä pujottamiesi lankojen päät tasaan ja yhdistä hevosenhäntäsolmulla. Kiinnitä solmu esim. pöydänjalkaan, ovenkahvaan tai muuhun tukevaan alustaan.
 • Suorista lankojen toiset päät samalle kireydelle ja solmi hevosenhäntäsolmulle. Kiinnitä tämä solmu vyöllesi hakaneulalla.
 • Kiedo kolmisen metriä kudelankaa (tässä punainen) lastan ympärille.
 • Asetu istumaan tai seisomaan niin kauas, että loimi on suora ja melko kireällä tuen ja itsesi välissä.
 • Anna pirran pudota alas. Näin muodostuu ensimmäinen viriö, johon pujotat kudelangan lastan avulla. Jätä kuteen alkupäähän n. 20 cm häntä päättelyä varten.
 • Nosta pirtaa, jolloin saat toisen viriön, johon pujotat nyt kuteen. Paina se edellisen kuteen viereen tiukasti lastan avulla ja kiristä se tasaisesti.
 • Jatka kutomista samoin, kunnes loimea on jäljellä niin vähän, että viriö ei aukene kunnolla. Katkaise silloin langat ja jätä 10 cm letitysvara tai solmi hevosenhäntäsolmu aivan kudotun osan viereen.
 • Pujota parsinneulalla kuteen alku- ja loppupää 5-6 kertaa kudelankoja seuraten nauhan poikki. Tämä estää nauhan purkautumisen.

Ohjeen mukainen nauha valmiina.

 

Pirta ja lasta, sekä vironvyön tapaan tehty poimintakuviollinen nauha.

Ohje ja kuvat: Anu Virolainen