40. luukku – Marjamämmi

Karjalainen perinneruoka marjamämmi valmistetaan imeltämällä ruisjauhoista ja survotuista puolukoista. Marjamämmin nimi vaihtelee paikkakunnan mukaan. Se tunnetaan myös nimillä puolahuttu, marjatirri, marjarieksa, marjalempsu, marjaläpäkkä, marjavelli sekä marjarepsikka, -retsikka ja -retsukka.

 

1 l lämmintä vettä

4 dl ruisjauhoja

1 dl puolukkasurvosta (vajaa 2 dl kokonaisia puolukoita survottuna)

1 l kiehuvaa vettä

½ tl suolaa

(0,5 dl sokeria)

Vispilöi ruisjauhot lämpimään veteen. Peitä ja anna imeltyä lämpimässä paikassa (esimerkiksi tiskialtaassa lämpimässä vedessä tai patterin vieressä) vähintään 3 tuntia. Sekoita välillä. Lisää survotut puolukat, suola, (sokeri) ja kiehuva vesi. Anna kypsyä uunissa 200 asteessa 2-3 tuntia.