36. luukku – Juhannusjuhla: lemmentaikoja ja ennustamista

Kuva: Bergman Lasse, Helsingin kaupunginmuseo

Juhannus, myös jussina ja mittumaarina tunnettu keskikesän juhla, on saavuttanut maineen mystisenä ja symbolisena juhla-aikana. Vaikka juhannusta vietetään myös Johannes Kastajan syntymäjuhlana, siihen ei liity uskonnollisia traditioita. Sen sijaan juhannuksen yliluonnollinen voima valjastetaan muun muassa lemmentaioilla, joiden avulla pyrittiin selvittämään tulevaisuuden puoliso.

 • Jos kerää yhdeksän kukkaa, jokainen eri lajia ja eri vainiolta, sekä puhumatta sitoo ne kimpuksi ja asettaa nukkumaan mennessä tyynyn alle, niin unessa näkee tulevan puolisonsa — tai ehkä näkee unta, joka vuoden sisällä käy toteen.
 • Jos kolmen tien risteyksessä heittää kolikon vasemman olkapään ylitse ja poistuu taakseen vilkaisematta, saattaa tavata juhannusyönä tulevan rakastettunsa.
 • Kun kiertää keskiyöllä saunan kolme kertaa ympäri ja katsoo sisään saunan luukusta, näkee heilansa — tai jos et ottanut lahjaa mukaan, tälle käy huonosti.
 • Jos alastomana kurkkaa kaivoon tai lähteeseen, näkee aviopuolisonsa kuvajaisen.
 • Sika kertoo vastauksen kysyjälle, josko tänä vuonna joutaa naimisiin: jos sika vastaukseksi röhkäisee, tulee naimakauppa. Jos taas sika on hiljaa, ei.
 • Joka sitoo kukkaseppeleen ja laskee sen puroon, tietää menevänsä naimisiin, jos virta kuljettaa seppeleen pois. Jos seppele tarttuu pientareeseen, kuolee.
 • Juhannussaunan jälkeen viskataan vasta saunan katolle. Sieltä minne kädensija osoittaa, löytyy puoliso. Jos se osoittaa kirkolle, seuraa kuolema.

Monella juhannustaialla on siis pimeätkin puolensa. Liikkuivathan henkiolennot, niin hyvät kuin pahat, juhannuksen valoisina vuorokausina maan päällä. Lisäksi ennustettiin muun muassa hyvää satoa:

 • Kun avaimenreiästä kuunnellessa kuulee samanlaista ääntä kuin jyviä laskettaessa, tulee hyvä vuosi.
 • Tuulinen juhannusyö vie puolukat. Ja jos juhannuksena tuulee, saadaan vähän mansikoita.
 • Jos juhannuksena sataa rankasti, sataa myös seuraavina kesän pyhinä.
 • Rukiin korteen sidotaan punainen lanka. Onnea seuraa, jos tämä korsi kasvaa muita pidemmäksi.

Jos stereotyyppinen juhannuksenvietto kokon ääressä ei kiinnosta, voi koettaa vaikka seuravaa taikaa: jos juoksee alasti kolme kertaa ruispellon ympäri, ilmestyy piru.

 

Mimmit-yhtyeen musiikkivideolta voi poimia vielä lisää juhannustaikoja.

 

 

Lähteet:

Pirta 2/2009 Kati Lampela; Juhannus, Lemmen ja mystiikan juhlaa

http://www.finlit.fi/fi/tietopaketit/vuotuisjuhlat/juhannus/#.WUoopGjyi70 (luettu 21.6.2017)

https://yle.fi/uutiset/3-5586414  (luettu 21.6.2017)

http://www.kauneusjaterveys.fi/terveys-hyvinvointi/mieli/10-juhannustaikaa-tulevan-puolison-selvittamiseen  (luettu 21.6.2017)