32. luukku – Saunavihta

Kuva: Museovirasto

Perinteinen juhannusvihta tehdään yleensä rauduskoivun nuorista oksista. Oksia kerätessä tulee ottaa huomioon, että oksien katkominen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin – siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Tarvikkeet: n. 40 kpl 50 cm pituisia oksia, sidosvitsa, puukko

Vihdan teko:

  • Ensin valmistetaan sidosvitsa. Tämä yksittäinen vitsa voi olla esimerkiksi hieskoivua tai pajua, jotka ovat taipuisia lajeja. Ensin puukon avulla kuoritaan vitsasta kuoret ja lehdet pois aloittaen tyvipäästä ja jatkaen kohti vitsan latvusta. Tämän jälkeen latvaa pyöritetään niin, että vitsa kiertyy itsensä ympäri ja notkistuu – samalla tulee pitää koko ajan kiinni vitsan tyvestä. Tyvestä jätetään noin 7 cm kiertämättä. Tämä kiertämättä jätetty osuus teroitetaan, jotta vitsan sitominen sujuu jouhevammin.
  • Seuraavaksi ladotaan vihdan oksat. Oksat ladotaan viuhkamaiseen muotoon siten, että oksat asetetaan aina vihdan päällimmäisiksi. Asettele oksat niin, että niiden nurja puoli osoittaa ylöspäin. Puolivälissä vihta käännetään ympäri ja ladotaan jälleen vihdan päälle lehtien nurja puoli ylöspäin osoittaen.
  • Sidonta suoritetaan, kun vihdan haluttu koko on saavutettu. Sidosvitsan teroitettu tyvi pujotetaan kädensijan läpi ja kierretään sitä edelleen kierteille. Latvus taipuu osaksi kädensijaa. Sideoksaa kierretään muutama kerta kädensijan ympärille ja pujotetaan sidoskierrosten alta, kiristetään ja kierretään solmuksi. Tukeva kädensija muodostuu, kun samalla oksalla tehdään uudet kierrokset, kiristys ja solmu noin 15-20 cm kohti tyveä.
  • Vihdan oksat tasoitetaan puukolla tämän toisen sidoksen vierestä. Sidosvitsan teroitettu kärki työnnetään toisen sidoksen alta kohti ensimmäistä sidosta niin, että se muodostaa lenkin vihdan tyveen.
  • Vihdan säilyvyyden takaamiseksi tulee sitä saunassa lepuuttaa kylmässä vedessä silloin, kun sillä ei vihdota.

 

Video: Yhteishyvä

 

Lähde:

http://www.sauna.fi/saunatietoa/saunavihta/vihdantekoa-mestarin-ottein/