28. luukku – raparperisima

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Raparperisima on raikas kesäjuoma alkukesän juhliin. Raparperisimaan voi myös upottaa pakastimen kätköistä löytyneet raparperinpalaset.

Raparperisiman resepti:

Noin 1 litra mehua

2 l kuorimattomia raparpereita paloina

1 luomusitruuna

4 dl sokeria

2 l kiehuvaa vettä

 

Tee näin

  • Laita raparperinpalat kattilaan.
  • Pese ja viipaloi luomusitruuna.
  • Kaada sokeri ja sitruunanviipaleet kattilaan raparperin kanssa.
  • Kaada kaiken päälle 2 litraa kiehuvaa vettä ja sekoita.
  • Anna seisoa yön yli, sekoittele välillä.
  • Kaada mehu siivilän läpi suureen kulhoon tai kattilaan. Kaada mehu puhtaisiin pulloihin. Raparperijuoma säilyy jääkaapissa noin viikon.

Juomaan tulee punainen sävy, kun käytetään raparperin varsia, joissa on punaiset kuoret.

Lähde: Kok Bok för alla. 2005, Finlands svenska Marthaförbund rf