26. luukku – Juhannusjuhla: juhannusseppele

Kuva: Ahonen Olavi, Helsingin kaupunginmuseo

 

Keskikesän juhlaa on keskiajalta asti vietetty Johannes Kastajan syntymäjuhlana, josta juhlan nimeksi on yleistynyt juhannus. Ruotsinkielisillä alueilla juhlaa kutsuttiin keskikesään viittaavalla midsommar-sanalla. Juhannuksena kaupunkilaistuneetkin suomalaiset suuntaavat sankoin joukoin maaseudulle, mökille, ulkoilmajuhliin ja vesien ääreen polttamaan kokkoa, saunomaan ja seurustelemaan. Juhannus on perinteisesti aika jolloin tarkkaillaan enteitä menestymisestä ja tehdään taikoja. Vuodesta 1955 juhannuspäivää on vietetty kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Juhannusseppele

  • Kerää suuri kimppu vahvavartisia kukkia. Esimerkiksi voikukat sopivat hyvin.
  • Valitse aloitukseen kaksi pitkävartista kukkaa. Aseta niiden varret ristiin, kukat lähelle toisiaan.  Kiepsauta päällimmäisen kukan varsi alemman kukan varren ympäri, niin että varsi tulee kukkien välistä takaisin. Paina sitten molemmat varret yhteen.
  • Jatka ottamalla uusi kukka, jonka asetat seppeleen jatkeeksi, niin että varret menevät taas ristiin. Kiepsauta uuden kukan varsi nyt kahden edellisen varren ympäri, niin että varsi tulee taas kahden viimeisimmän kukan välistä takaisin. Paina kukan varsi kahden edellisen kanssa yhteen.
  • Jatka samalla tavalla lisäämällä uusia kukkia. Huolehdi, että seppeleen varret riittävät koko matkan ajan.
  • Kun sinulla on tarpeeksi pitkä kukkaköynnös, voit taivuttaa sen ympyräksi ja sitoa kiinni puuvillalangalla tai vahvalla heinällä parista kohdasta.

Lähteet: www.finlit.fi/fi/tietopaketit/vuotuisjuhlat/juhannus

Ohjeet: Kaisa Nordlund