25. luukku – Ahvenanmaan pannukakku

Kuva: Heinonen Eino, Helsingin kaupunginmuseo

 Ahvenanmaan pannukakku

1 l maitoa
1 dl puuroriisiä tai 1,5 dl mannasuurimoita
1 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
½–1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl kardemummaa tai hippusellinen sahramia
50 g voita

 

Tee näin

 

  • Keitä maidosta ja riisistä (tai mannasuurimoista) notkea puuro, ja anna jäähtyä hetki.
  • Vatkaa munat ja sokeri, sekoita puuroon.
  • Jauhot, suola ja kardemumma lisätään myös puuroon (jos taikina on liian paksua, voit lisätä maitoa). Voitele uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Lisää voi nokareina taikinan pinnalle. Paista 200 asteessa noin 40–60 minuuttia.
  • Tarjoile (luumu-)hillon ja kermavaahdon kera.

 

 

Ahvenanmaa on saariryhmä ja Suomen  maakunta, ainoa jolla on itsehallinto. Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi. Ahvenanmaan väkiluku on noin 29 000 henkeä, ja ainoa kaupunki on hallintokeskus Maarianhamina. Ahvenanmaa on sekä maapinta-alaltaan että asukasluvultaan Suomen pienin maakunta. Ahvenanmaan tuhansista saarista 60 on asuttuja. Jääkausi on hionut saarten punaisen graniitin monin paikoin silokallioiksi. Kasvillisuus on rehevää ja runsaslajista. Sekä kasvillisuus että eläimistö poikkeavat Manner-Suomen lajistosta, ja maakunnalla on omia rauhoitusmääräyksiään. Viimeisenä sunnuntaina huhtikuussa vietetään Ahvenanmaan lipun päivää ja 9.6. vietetään Ahvenanmaan itsehallintopäivää.

 

Lähteet:

http://www.aland.com/se/mat_och_nojen/mat_nojen_recept/alandspannkaka_med_sviskonkram,

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahvenanmaan_maakunta