11. Luukku – Värikkäät pääsiäismunat

Pääsiäismunat. Kuva: Outi Mulari

Pääsiäisklassikko kananmuna taipuu moneen!

Pääsiäismunien värjääminen onnistuu myös yhdessä lasten kanssa. Anna lasten tutustua raaka-aineisiin: haistelkaa, maistelkaa ja tunnustelkaa väriaineita yhdessä. Anna myös lastesi pohtia, minkä väriseksi mikäkin ruoka-aine värjää munankuoren.

Kun käytät luonnonmukaisia väriaineita, voit värjätä myös syötäväksi keitettäviä kananmunia. Koristeeksi jätettävät värjätyt kananmunat kannattaa ensin puhaltaa tyhjiksi: tee jollain terävällä kärjellä varovasti pienet reiät raa’an kananmunan molempiin päihin ja sitten varovasti puhalla sisus pois.

Luonnonvärit

vadelma – vaaleanpunainen
mustikka – tumma sinivioletti
punakaali – sininen
kurkuma – keltainen
paprikajauhe – oranssi
vihreä tee – vihreänruskea
pikakahvijauhe – suklaanruskea
punasipulin kuori – punaruskea
keltasipulin kuori – kellanruskea
curry – keltainen
punajuuri – punertava
pinaatti – vihreä

Vinkkejä: Etikka auttaa väriä tarttumaan kuoren pintaan. Jos haluat pinnasta kiiltävän, käsittele kuivatut munat öljyllä. Öljy myös hieman syventää väriä.

Kuviolliset munat

Jos haluat tehdä kuvioita, kokeile esimerkiksi jotain näistä tavoista:

– Piirrä munan pintaan valkoisella vahaliidulla – kuvio erottuu vasta värjäämisen jälkeen. Voit toki myös piirtää värillisillä liiduilla, jolloin värjäämäsi väri tulee kuvion taustaväriksi.
– Kierrä munan ympärille narua. Se antaa munalle modernin ilmeen.
– Kiedo munan ympärille pätkä pitsiä ja kierrä sitten pitsin ympärille narua, jotta pitsi pysyy paikallaan. Pitsi luo romanttisen vintage-vaikutelman.
– Leikkaa maalarinteipistä kuvioita, esimerkiksi kirjaimia, geometrisiä kuvioita, sydämiä tai perhosia. Kiinnitä kuvio munaan ja laita muna väriseokseen.

Ei kun kokeilemaan!