10. Luukku – Pashakakku

Marmoroitu pashakakku. Kuva: Outi Mulari

Pasha on rahkasta valmistettava ruokalaji. Se liittyy erityisesti ortodoksien pääsiäisperinteeseen. Pasha tulee venäjän pääsiäistä tarkoittavasta sanasta, joka puolestaan on peräisin heprean sanasta pesah. (Wikipedia)

Pohja:
100 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

3 rkl sitruunanmehua
(1 dl rusinoita)
3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tlk (à 250 g) maitorahkaa (joista toinen sitruunarahkaa)
1 tlk(150 g) ranskankermaa
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl mantelirouhetta

Ohje jatkuu kuvan alla:

Marmoroitu pashakakku. Kuva: Outi Mulari

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon muna ja lopuksi vehnäjauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Kiinnitä irtopohjavuoan (⌀ noin 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Purista sitruunanpuolikkaasta mehu. Hienonna rusinat terävällä veitsellä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita rahkan joukkoon muut täytteen ainekset ja lopuksi muna-sokerivaahto. Kaada täyte taikinapohjalle. Levitä päälle mangosose kevyesti marmoroiden.

Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ennen irrottamista.Tarjoa kakku täysin jäähtyneenä kahvin ja hedelmien, esimerkiksi kiivien, viinirypäleiden tai sitrusten kanssa.

Toisen rahkan voi myös korvata valmiilla pashalla, jolloin kakku on tuhdimpi.